Замовлення відправляються на наступний робочий день після оформлення та оплати.
імпортер
професійного
посуду
UA | RU
0
0
Кошик
0

8 правил сервірування столу

Красиво підібраний і правильно розставлений на столі посуд — це ціле мистецтво, від якого залежить атмосфера закладу сфери HoReCa. Звісно ж, сервірування столу має безліч нюансів. Знання основних правил розстановки столового посуду допоможе вам підкреслити респектабельність вашого кафе чи ресторану.

Чому правильне сервірування столу так важливе?

Ресторатор, управлінець громадського харчування і кожна господиня повинні знати правила сервірування столу, адже від їх дотримання залежатиме загальне враження гостей про сервіс. Не важливо, оформляєте ви їдальню в домашніх умовах чи декоруєте зал для гостей у закладах сфери HoReCa, правильне і красиве сервірування столу здатне привнести певний антураж, зручність у вживанні їжі та розтягнути задоволення від поїдання кулінарних шедеврів.

Роль скатертини при сервіруванні

6538299af672dc9c6f3db9306ec715a2.jpgСкатертину піднімають двоє людей за кінці, потім струшують її і відразу ж опускають на стільницю. Завдяки такій нехитрій маніпуляції відбувається рівномірне накриття столу.

Нюанси у виборі скатертини:

  • надавайте перевагу класичному білому полотну, але можна поекспериментувати і з яскравими варіантами тканини;
  • краї скатертини повинні закривати ніжки підстільця і звисати на 27-30 см (не нижче межі сидіння);
  • при виборі кольору полотна орієнтуються на поєднання з шторами, абажурами, оббивкою меблів;
  • на темній скатертині краще виглядають світлі столові прибори.

Для устилання полірованої гладкої поверхні під скатертину підкладають клейонку. Слідкуйте за тим, щоб тканина завжди була чистою і добре випрасуваною.

Правила сервірування столу: тарілки

Існують базові правила розташування тарілок. Закусочну тарілку ставлять навпроти кожного посадкового місця на відстані 20 мм від краю столу. Зліва від неї розміщують невелику пиріжкову тарілку, дотримуючись дистанції в 5-15 см. При подачі кількох страв під закусочною тарілкою розташовують столову.

Правила сервірування столу: столові прибори

До вибору столових приборів потрібно підійти відповідально. Орієнтуйтеся на меню вашого ресторану. Всі столові приналежності поділяють на:

  1. Індивідуальні. Розміщують біля персональних тарілок.
  2. Додаткові. Призначені для розкладання страв.

Зазначимо, що дистанція між тарілкою і столовими приборами строго обумовлена правилами етикету — 0,5-1 см. Ложки і ножі розташовують праворуч від тарілки, а виделки — ліворуч.

5cf1ef28108043b3356453c3c8719c86.jpg

Бокали і сервірування столу

Бокали і фужери на скатертину ставлять, тримаючи їх за ніжку. Стандартний набір виробів зі скла передбачає наявність фужера, чарки, бокала і склянки для різних спиртних і безалкогольних напоїв. Для червоного вина підбирають більший бокал, ніж для білого. Шампанське наливають у фужер, а міцні алкогольні напої — у чарки.

Сервірування святкового столу

Сервірувати стіл для банкету не так вже й складно. Столові прибори підбираються з урахуванням обраних страв і спиртних напоїв. Сервірувальну тарілку зверху прикрашають серветкою, складеною певним способом.

Кількість пар ложок і виделок не повинна перевищувати три. Виделки розміщують зубцями догори, лезо ножів повертають у бік сервірувальної тарілки, а ложки розташовують випуклою стороною до скатертини.

Сервірування страв передбачає наступне правило — прилад, який буде використовуватися першим, розміщують далі від інших щодо закусочної або супової тарілки.

Використання декору при сервіруванні

Прикраса столу передбачає використання композицій з живих квітів. На весільному бенкеті для створення особливого антуражу віддають перевагу розміщенню статуеток у вигляді обручок, голубів, лебедів та інших символів любові і сімейного життя. Новорічний стіл успішно декорують хвоєю, ялинковими іграшками, тематичними серветками. Бокали і столові прибори переважно оформляють стрічками.

Правила сервірування за часом доби1ff48852e60831dd83b65b5b62190574.jpg

На сніданок використовують пиріжкову тарілку, маслянку, молочник для вершків і плетену корзинку для подачі хліба. Чайну ложку для розмішування цукру кладуть паралельно краю столу вище закусочної страви. До обіду і вечері розміщують половник для розливу супу, а під основну тарілку встановлюють блюдо більшого діаметра, яке служить у якості підставки.

Етикет за столом

Правильна розстановка приборів згідно з нормами етикету дозволить гостям отримати релакс від прийому їжі.