Щоб провести прийом на вищому рівні, одного, навіть ідеального, меню мало. Необхідно засвоїти мистецтво сервірування з усіма його правилами, нюансами. Почати потрібно з підбору тарілок, тарілки в Україні представлені в величезному асортименті.
Види та призначення столових тарілок
Щоб організувати бездоганний стіл, доведеться витратитися і замовити тарілки в інтернет-магазині. Оскільки кожна має своє призначення, знадобиться кілька видів. Ставити страви безпосередньо на стіл не прийнято. Для цього існує сервірувальна тарілка. Вона досить велика і плоска. Призначення — захист столу від прямого контакту поверхні з гарячим, від плям, крихт.
На підставочному посуді розміщують набори тарілок для основних страв, але тільки не десерту. Кожна з них відрізняється розміром, формою:
- Для подачі супу. Має заглиблену форму, діаметр — 180-240 мм. Подають перше, як правило гаряче.
- Столова. Має середній розмір (до 320 мм), плоска.
- Для закусок. Потрібно купити столові тарілки великі, маленькі. Використовують для сиру, закусок. Перші в діаметрі до 320 мм, ставлять на загальний стіл. Другі — 200-220 мм. На них подають порційні закуски.
- Глибокі. В діаметрі від 260 до 320 мм, заглиблені в центрі. Такі тарілки купити недорого цілком можливо. Вони знадобляться для пасти.
- Під рибу. Форма у посуду витягнута до країв, вузька. Довжина — 330-380 мм.
- Пиріжкова. Діаметр всього 180 максимум. Цей посуд застосовується при подачі борошняного.
- Десертна. Діаметр — середній (200 мм). Призначення — десерти, фрукти. Відрізняється хвилястим візерунком або яскравим малюнком на обідку.
- Плоска страва, розмір — до 450 мм по діагоналі. Розміщують м'ясо, рибу, канапе. Форма — будь-яка.
- У вигляді раковини — кокіль. Подають морепродукти.
- Ікорна. Діаметр 100-150 мм, але глибока. Такі столові тарілки купити можна, якщо передбачається подача ікри.
Окрім цього потрібна чашка для води — глибока, в неї наливають ароматизовану воду. Знадобиться, якщо на столі є їжа, яку їдять руками.
Правильно підібраний столовий посуд, допоможе вигідно подати страву, отримати задоволення не тільки від її смаку, але й вигляду.
Який матеріал тарілок найпрактичніший
Сервірувальні предмети виготовляють з різних матеріалів: порцеляни, фаянсу, кришталю, скла, кераміки. Найбільш витонченими вважаються напівпрозорі столові тарілки з порцеляни, їх подають у дорогих закладах. До них підійде порцелянова цукорниця, половник з такого ж матеріалу.
Максимально практичними є столові прибори з нержавійки. Вони пристойно виглядають, їжу в них можна гріти. Все ж для вражаючого святкового столу краще порцеляна, кришталь, скло, кераміка.
В інтернет-магазині компанії «Баритон» присутній широкий асортимент приборів, посуду всіх видів, з усіляких матеріалів. Завжди допоможемо підібрати, відповідний до випадку, варіант.