Перед рестораторами стоїть нелегка задача — правильно вибрати посуду для сервірування столу та подачі страв. Багато сучасних брендів пропонують вироби з порцеляни та кераміки, які відрізняються між собою ціною, естетичністю та практичністю. Що ж придбати: порцеляну чи кераміку?
Порцеляновий посуд
Як не дивно, порцеляна відноситься до керамічних виробів. Але виробляється вона за особливою технологією та з використанням окремих матеріалів. Відрізняється:
- особливою білизною та прозорістю;
- стійкістю до механічних пошкоджень під час експлуатації;
- гладкістю поверхні, що забезпечує гігієнічне використання;
- своєю витонченістю.
Існує декілька видів порцеляни: тверда, середня та м'яка. Останній варіант досить крихкий, — один необережний рух, і посуд розлетиться на друзки.
Керамічний посуд
Глиняні та фаянсові вироби виглядають не так благородно і розкішно, як порцеляна. Зате коштують вони на порядок дешевше. Керамічний посуд:
- не вибагливий у догляді, на відміну від порцеляни;
- має високу ступінь екологічності, тому може сміливо використовуватися для годування малюків;
- передбачає різні кольорові варіанти;
- має пористу структуру, добре пропускаючи повітря, але вбираючи запахи.
З часом на керамічному посуді можуть утворитися сколи та тріщинки. Її потрібно час від часу оновлювати. Порцеляна ж має рівну і гладку поверхню протягом тривалого часу.
Як відрізнити порцеляну від кераміки?
Дуже часто під виглядом порцеляни продають фаянс, який з роками втрачає свою привабливість. Як же відрізнити фаянсові та порцелянові вироби?
Експерти інтернет-магазину «Баритон» радять звертати увагу на звук. У порцелянового посуду він більш дзвінкий і тривалий. Погляньте на обідок дна, його ніколи не покривають глазур'ю. Якщо він білий, то перед вами справжня порцеляна. Піднесіть посуд до світла: порцеляна буде просвічувати, а кераміка — ні!
Який же посуд вибрати, — вирішувати вам! Орієнтуйтеся на свій бюджет. Якщо він дозволяє, придбайте дороговартісну тверду порцеляну, яка привнесе нотки вишуканості та аристократизму у ваш ресторан.



















