Замовлення відправляються на наступний робочий день після оформлення та оплати.
імпортер
професійного
посуду
UA | RU
0
0
Кошик
0

Як навчитися їсти ножем і виделкою за правилами етикету

столові прибориОбідаючи в домашній обстановці, рідко хто з нас замислюється про столовий етикет, використовуючи правильно столові прибори. У цій ситуації все більше орієнтуються на зручність, ніж на правила етикету.

Однак, щоб не потрапити в незручну ситуацію і не розгубитися у випадку важливої події в ресторані, важливо знати, як правильно користуватися ножем і виделкою. Пам'ятайте, що кожен елемент сервірування на столі має своє значення. Прибори, які розташовані зліва від тарілки, необхідно тримати в лівій руці, а ті, які знаходяться з правого боку – в правій руці.

Однак незалежно від того, чи правильно ви користуєтеся столовими приборами чи ні, в першу чергу необхідно пам'ятати про коректну поведінку за столом, спілкуватися з персоналом коректно і спокійно.

Як і в якій руці правильно тримати прибори

Потрапивши на важливу вечерю в ресторан або до когось у гості, і побачивши велику кількість різних приборів на столі, одразу виникає питання, як ними користуватися. Але не потрібно одразу впадати в паніку, достатньо запам'ятати кілька простих правил, як у руці тримати ніж і виделку:

  • ніж повинен знаходитися в правій руці, а виделка в лівій, де вона служить у більшій мірі помічницею (лівші користуються навпаки);
  • зубці прибору повинні завжди бути спрямовані вниз, а край ручки впиратися в долоню;
  • для того щоб було зручно керувати ножем, вказівним пальцем необхідно трохи притискати тупу сторону леза;
  • не варто брати прибори занадто близько до їх основи;

Іноді недостатньо знань про те, в якій руці повинні розташовуватися прибори, необхідно ще знати, як правильно їсти певні страви.

Як правильно їсти різні типи страв

Основні рекомендації користування столовими приборами стосуються трапези м'ясних страв, що дає можливість акуратно впоратися з готовою порцією. Невеликі шматочки м'яса ріжуть у напрямку до себе, але не варто одразу різати весь стейк на дрібні шматочки, а потім їсти однією виделкою. Потрібно кожного разу відрізати порційний шматочок м'яса. Також необхідно правильно наколоти шматочок м'яса на зубці, щільно притискаючи вказівним пальцем лівої руки виделку, і акуратно відправляючи їжу в рот.

Якщо перед вами такі страви, як тефтелі, голубці або омлет, то в цьому випадку користуються тільки виделкою, і тримають її в правій руці. Оскільки ці страви мають м'яку консистенцію, вони досить легко відламуються боковою стороною виделки.

столовими приборамиПід час вживання м'ясних страв з гарніром допускається замінити столову ложку виделкою. Але в цьому випадку гарнір необхідно набирати так на виделку, щоб її зубці дивилися строго вгору. Слідкуйте за тим, щоб на виделці була набрана невелика порція гарніру або салату, оскільки їжа просто може не втриматися на приборі або вам доведеться занадто широко розкривати рот, що вкрай недопустимо.

Невеликі сендвічі та бутерброди розрізають навпіл і їдять руками, великі гамбургери необхідно їсти з використанням ножа і виделки, відрізаючи по маленькому шматочку.

У випадку, якщо ви ще не доїли свою страву, але вам потрібно вийти з-за столу на деякий час, покладіть столові прибори схрещеними на тарілку. Якщо ж ви закінчили свою трапезу, то виделку і ніж потрібно розташувати паралельно один до одного, ручки яких повинні дивитися в напрямку краю столу.