Коли на столі з'являється десерт, це означає, що застілля підходить до кінця. Для його подачі використовують більш витончений посуд, ніж для основного меню. Безпосередньо перед подачею десерту прибирають все зі столу. Залишають тільки келихи для вина і склянки для напоїв.
Сервірування столу для фруктів і ягід передбачає наявність зліва від кожної тарілки ще однієї тарілки для десертних ножів і виделок. За етикетом ручки виделок спрямовують вліво, а ножів — вправо.
Види десертів
Гості завжди з нетерпінням чекають подачі солодких страв, без яких не обходиться жоден святковий стіл. Текстура, смак, температура ласощів можуть бути різними. Кава зі вершками, чай — чорний або зелений відносяться до гарячих солодких страв. До категорії холодних солодких страв входять:
- компоти;
- морозиво;
- желе;
- соки;
- муси плодово-ягідні.
Виходячи з кількості цукру, розрізняють десерти солодкі і несолодкі. Всі їх потрібно правильно подавати, щоб було не тільки смачно, але й красиво. На солодкому столі доречні тістечка, торти, цукерки, парфе, вафлі, сорбе, пастила. Друга група — страви на основі горіхів, спеціальних вин, сирів.
У великій різноманітності холодних солодких десертів, особливе місце займає морозиво. Основні інгредієнти — вершки, молоко, масло, цукор. Перед подачею його виймають з морозилки, накладають у креманки для десерту або в келихи, тарілки з бортиками.
Для пудингу, желе, панакоти підійдуть невеликі страви на ніжці для десертів на підставній тарілці. Їсти їх прийнято чайною або десертною ложечкою.
Солодкі напої, зокрема компот, подають в особливих широких чашках-компотницях. Замінити їх можна піалами, креманками. Іноді цей напій приносять у каструлі-крюшонниці і вже на столі розливають у персональний посуд.
Королем десертів вважається торт. Його подають на великих стравах для десертів з невисокими бортами. Попередньо розрізають і подають кожну порцію за допомогою кондитерської лопатки.
Оформлення солодкого столу
Як подавати десерт, залежить від кількості гостей. Коли їх багато, найкращим варіантом подачі десертів буде спеціальний великий посуд:
- об'ємна тарілка або ваза;
- кошички;
- страва — металева або фарфорова.
При невеликій кількості гостей, десерти подають порційно. За правилами сервірування і подачі чашки ставлять на маленькі тарілки, на них кладуть десертну ложку.
Як подавати фрукти
Правильно подана тарілка з фруктами, створює на столі яскраву композицію. Одні з них подають цілком, інші нарізають. Порційна подача більше підходить для персиків, абрикосів, черешні, вишні.
Фрукти розкладають у салатники і прикладають десертну ложку. Черешні і вишні добре виглядають у прозорих креманках. Рідко використовують фруктову нарізку, а ось диню, кавун нарізають на сегменти і подають на десертних тарілках.
Окремо в розетках подають цукрову пудру. До ягід — малини, ожини, суниці належить вершки, налиті в вершковницю. На столі з фруктами обов'язково повинні бути індивідуальні тарілки, до них — ніж, виделка, серветка, вода для рук.
Посуд для десертів і фруктів
Витончений посуд і прибори для десертів не тільки викликають приємні емоції, але й найкращим чином презентують ласощі. Плануючи подавати фрукти, потрібно мати фруктовниці. Для оформлення солодкого столу цукерками знадобляться цукерниці.
Різноманітні вази, страви, кошики з інтернет-магазину «Баритон» зроблять сервірування бездоганним. Для еклерів і тістечок ви знайдете у нас вази на низькій ніжці, для інших солодких страв — креманки. Є і такий посуд для десертів, як пиріжкові, десертні тарілки, що виконують роль підставочних, вершковниці, соусники.
Пропонуємо відвідати наш інтернет-магазин і придбати посуд для сервірування солодкого столу. У нас є найкращі пропозиції від авторитетних виробників за вигідними цінами відмінної якості.