Замовлення відправляються на наступний робочий день після оформлення та оплати.
імпортер
професійного
посуду
UA | RU
0
0
Кошик
0

10 золотих правил кухонної гігієни

Кухня є основним місцем для розмноження бактерій і паразитів. Ось чому хороша гігієна на кухні під час приготування їжі вкрай важлива з точки зору запобігання хворобам харчового походження.

Бактерії можуть розташовуватися на кухонних прилавках, знаходитися на сирому м'ясі і в кінцевому підсумку псувати всі смачні продукти. Ці мікроби здебільшого абсолютно невидимі. Ось 10 обов'язкових правил гігієни на кухні:

1. Мийте руки!

Багато людей схильні вважати, що хворобам можна піддаватися тільки поза нашим домом. Неможливо захиститися з 100% гарантією від різноманітних хвороб харчового походження, але є кілька простих правил гігієни, які ви можете застосувати для зниження ризику.

Мікроби дуже швидко і легко поширюються і потрапляють з наших рук до їжі, тому дуже важливо зберігати чисті руки перед початком будь-якого процесу обробки їжі. Обов'язково мийте руки, коли починаєте роботу з сирим м'ясом, особливо після відвідування туалетної кімнати або використання кухонного сміттєвого відра, значно допомагає зменшити поширення деяких видів шкідливих бактерій, таких як сальмонела і кишкова паличка.

Там ви можете зібрати багато бактерій, тому дуже важливо завжди ретельно мити руки перед приготуванням або вживанням їжі. Використання хороших антибактеріальних засобів для миття рук і серветок може мати велике значення для гігієни кухні. Встановіть правила гігієни на кухні, завжди використовуйте теплу воду і мило, ретельно мийте руки - не менше 20 секунд.

2. Правильно зберігайте продукти

товарне сусідствоПравильне зберігання продуктів так само важливе, як і правильне приготування їжі. Для зберігання приготовленої їжі в холодильнику, переконайтеся, що вона знаходиться кімнатної температури або навіть нижче. Переміщення ще «гарячої» їжі в холодильник, означає що вона не охолола рівномірно і може викликати харчове отруєння.

Вся ваша їжа повинна бути завжди накрита, так як залишена на відкритому повітрі вона стає вразливою для бактерій. Всі сирі продукти тваринного походження повинні зберігатися на дні холодильника. Тому, що соки з сирої риби, м'яса і птиці можуть легко капати на інші готові до вживання продукти в холодильнику, викликаючи потенційно смертельні захворювання.

Візьміть за правило завжди перевіряти інструкції по зберіганню продуктів харчування і дату використання на всіх упаковках. Будь-які залишки повинні бути накриті і зберігатися в холодильнику або морозильній камері, але тільки після того, як вони повністю охололи.

3. Ретельно готуйте їжу

Ви, можливо, думаєте, що це очевидні речі! Але ви будете здивовані кількістю людей, які фактично не готують свою їжу. При недостатньому приготуванні їжі підвищується ризик потрапляння шкідливих бактерій, що викликають харчове отруєння. Всі продукти тваринного походження повинні готуватися при температурі не нижче 90° С, якщо ви хочете позбутися від вірусів, бактерій і паразитів.

Якщо ви не впевнені, наріжте продукти, такі як м'ясо, ковбаси, курку і рибу, щоб перевірити, чи повністю вони приготовані. Коли ви розігріваєте їжу, переконайтеся, що вона нагрівається до кінця, і ніколи не розігрівайте їжу більше одного разу.

Гігієна на кухні включає в себе миття овочів і фруктів для видалення шкідливих бактерій і мікробів з поверхні продуктів. Якщо ви зазвичай купуєте продукти зі стихійного ринку або регулярно їсте в закладах, що не викликають довіри, ви можете зіткнутися з проблемою.

4. Ніколи не беріть з прилавка вже розморожені продукти

Правильно розморожувати їжу в холодильнику, мікрохвильовій печі або холодній воді, але ніколи не купуйте вже розморожене м'ясо або рибу з прилавка. Всі швидкопсувні продукти не можна тримати в розмороженому стані більше 2-х годин. На свіжозаморожених продуктах знаходяться мікроби, які при розморожуванні, і перебуваючи в теплі швидко розмножуються.

Це зона з температурним інтервалом від 5 до 60° С, коли смертельні бактерії мають тенденцію до швидкого розмноження. Найкраще розморозити всі заморожені продукти, помістивши їх на нижню полицю холодильника або під холодну проточну воду менш ніж на годину.

Птицю і м'ясо можна розморозити в герметичній упаковці, поміщеній в холодну воду, змінюючи воду кожні півгодини, і розморожені продукти необхідно використовувати негайно. Для швидкого ефекту, ви можете використовувати мікрохвильову піч.

5. Очищення робочих поверхонь на кухні

прибирання на кухніПісля приготування дуже важливо підтримувати чистоту на кухні. Підраховано, що середня кухонна роздільна дошка має більше бактерій у порівнянні з немитими руками після прогулянки.

Вологі кухонні губки і щітки для миття добре миють посуд, але в той же час накопичують в собі бактерії. Миття кухні і протирання робочих поверхонь хорошими засобами гігієни значно знижує ризик перехресного забруднення.

Крім того, ріст бактерій збільшується там, де вода затримується на деякий час, тому важливо часто витирати нижню частину сушарки для посуду. Ще краще, візьміть сушарку для посуду з носиком, що виводить воду в раковину.

Крім того, добре обзавестися паровим очищувачем, що здатний знищити 99% бактерій за допомогою надзвичайно високих температур пари. Він досить універсальний, так як можуть чистити різні типи підлог і поверхонь.

6. Швидкопсувні страви зберігайте в холодильнику

Є деякі особливі продукти, які надзвичайно чутливі до швидкого зростання бактерій до і після приготування. Ця група продуктів включає птицю, яйця, рибу, нарізані фрукти, тофу, боби, рис і пророслу пшеницю. Такі продукти завжди повинні зберігатися при температурі не вище 5° С.

При підозрі, що їжа може бути зіпсована, придивіться до її кольору і запаху. Якщо є хоч найменші підозри не свіжості продукту – краще його викинути.

7. Очистіть кухонну раковину і духовку

Протирання раковини один раз в день – повинно бути за правилом кожної господині. Дезінфікування раз в тиждень спеціальними засобами і гарячою водою. Протирання крана і зливу також вимагає уваги.

Після кожного використання протирайте духовку ганчіркою і теплою водою. Це може здатися втомливим заняттям, але якщо ви дійсно не хочете мати піч, в жахливому стані, важливо регулярно проводити очищення, використовуючи відповідні хімікати.

Якщо ваша духовка сильно забруднена, можливо, після приготування і випічки, приготувати густу содову пасту, розмажте її по всій духовці, залишивши її на ніч. Вранці, за допомогою твердої мочалки, невеликої кількості теплої води, ефективно видаляється весь бруд.

8. Уникайте перехресного забруднення

Завжди використовуйте різні або окремі роздільні дошки для певних харчових інгредієнтів, таких як риба / сире м'ясо / птиця, сільськогосподарські продукти і приготовані продукти. Використання однієї роздільної дошки для всіх продуктів, представляє небезпеку для здоров'я, але цього можна легко уникнути, постійно підтримуючи чистоту кухню. Ви можете, наприклад, вибрати окрему роздільну дошку за кольором, використовуючи її спеціально тільки для сирої тваринної їжі.

Справа в тому, що більшість випадків харчового отруєння відбувається в домашніх умовах. Зазвичай це є прямим наслідком поганої гігієни на кухні, коли мікроби, що надходять з сирої їжі, переносяться на кухонну поверхню і інші продукти, в момент приготування.

9. Підтримуйте холодильник і морозильник в чистоті

Не рідше одного разу на місяць виймайте полиці і відсіки холодильника і промивайте їх теплою водою з миючим засобом. Завжди ополіскуйте і сушіть полиці перед тим, як покласти їх назад. Ви можете протерти холодильник всередині сумішшю води і соди. Не забудьте протирати холодильник зовні, особливо ручку!

Для морозильника, коли лід починає накопичуватися, його необхідно розморозити. Після того, як лід розтане, вийміть всі відсіки і полиці, вимийте їх в мильній теплій воді, промийте їх перед тим, як покласти назад. Розморожувати і мити морозильну камеру рекомендовано не менше ніж 1 раз на рік. Після процедури, відсіки не повинні містити вологи. Тільки після досуха витертих ніш і стінок обладнання можна включати холодильник в мережу.

Сміттєве відро 10. Використовуйте хороше сміттєве відро на кухні

На кухні не обійтися без сміттєвого відра, але ще краще якщо воно оснащене сміттєвим пакетом, за допомогою якого легко закривається вміст і викидається, не бруднячи ємність. Виносити сміття рекомендовано щодня для запобігання розкладання сміттєвих частинок, які тягнуть появу неприємного запаху, комах і бактерій.

Надійний спосіб запобігання появі незручностей на кухні пов'язаних з запахом від сміття – відро з кришкою, що відкривається за допомогою натискання на педаль ногою.

Останнє слово про правила гігієни кухні

Особиста гігієна в цілому надзвичайно важлива з точки зору запобігання харчових отруєнь і хвороб, що виникають під час трапези. Правильне миття рук, дотримання загальної чистоти і попередження небезпек, пов'язаних з товарним сусідством, є одними з найбільш важливих факторів, які слід враховувати при приготуванні їжі.

Дотримання стандартів гігієни на кухні допомагає запобігти зростанню і поширенню бактерій, інфекцій, неприємних запахів і в підсумку хвороб. Дотримання гігієни на кухні стає необхідним з різних причин - особистих, психологічних, медичних, соціальних або просто як звичайний спосіб життя.