Пиво має безліч смакових відтінків, стилів, ароматів. Усі якості напою можна розкрити лише за умови його правильної подачі. Важливо підібрати відповідні келихи для пива, від форми яких залежить, наскільки повно вміст покаже всі свої переваги.
Види пивних келихів
Сприйняття одного й того ж напою, налитого в ємність різної форми, буде зовсім не схожим. Неоднаковою буде піна, її стійкість, інтенсивність ефірного аромату. Традиційні пивні келихи та кухлі представлені кількома видами:
- Сніфтер. Візуально нагадує посуд для коньяку або бренді. За обрисами це чаша на ніжці, що звужується до верху. Така геометрія дозволяє утримувати аромат, тому підходить для таких напоїв, як англійський барлівайн, айсбок, пива міцних бельгійських сортів.
- Тюльпан. Опукла, піднесена на короткій ніжці, ємність з невеликим звуженням і ледь помітним розширенням вгорі. Якщо у вашому барі подають міцні елі та напої, подібні до них, підібрати та купити пивні келихи від виробника ARC такої форми можна в інтернет-магазині Baryton.
- Пілснер. Найпопулярніший тип, що представляє собою високий, звужений донизу стакан зі скла. За умови правильного розливу в ньому утворюється пишна піна. П'ють з нього міцне німецьке пиво, пілснер, лагер.
- Кубок. Це велика об'ємна чаша, розміщена на товстій ніжці. Призначена для дуббеля, темного елю, квадрюпеля.
- Кухоль. Це традиційні келихи під пиво великого об'єму з товстими стінками, потужною ручкою. Пити з неї можна все.
- Пінта конічна. Представляє собою типовий європейський пивний келих для портера, елю, стаута, лагера. Об'єм — 0,568 л (1 англійська пінта) або 0,470 л (1 американська пінта).

У коктейль-барах посуд останнього виду називають шейкер. У ній змішують і подають коктейлі. Між пінтою та шейкером все ж є відмінності — різна товщина стінок. У першої вони більш тонкі.
Секрети піноутворення
Цей хмільний напій отримують двома методами бродіння — верховим і низовим. Перше називається лагер, до другого відносяться портер, ламбік, гірке (бітер), стаут.
Якщо дно келиха гостре, виникає стабільна точка утворення СО2. З цієї причини найкращим келихом для лагера, який переважно присутній на нашому ринку, є ємність, загострена донизу. Така геометрія основи запобігає нагріванню напою під впливом тепла руки. Конус відмінно тримає піну у верхній частині.
Перевага пивних келихів на ніжці в їх подовженій формі, що дозволяє не нагрівати напій у руці на відміну від коньячної чарки. Приземиста ніжка робить ємність стійкою, і дає можливість зробити її досить місткою.