Справжні любителі чаю ніколи не стануть заварювати його з пакетиків. Хоча це швидко, зручно, але з свіжозавареним його не порівняти. Для отримання гарного чаю вихід один - купити заварні чайники хорошої якості. Ідеальний напій вимагає наявності якісного посуду. Такий випускає індійська компанія Ariane.
Матеріал заварника для чаю
У виробництві застосовують сировину декількох типів. Відома всьому світу китайська церемонія проходить із застосуванням глиняних виробів. Посуд темний - для пауерів, в світлій подають улуни, зелений чай. Він відмінно зберігає тепло, а пориста структура вбирає аромат, що збагачує букет згодом.
Творами мистецтва вважаються чайники для заварки з порцеляни. Тут в повну силу чай розкриває всі свої смакові якості і аромати, надовго зберігає температуру. Вони елегантні, при дбайливому догляді прослужать багато років. Найближчий «родич» порцеляни - фаянс. Він дешевше, але поступається йому по міцності і витонченості.
Ефектно виглядає заварник зі скла, що не приховує весь процес розкриття листя. Напій в такому посуді остигає швидко, коричневий наліт, що утворюється в важкодоступних місцях, видаляти важко.
Низькою вартістю може привабити виріб з нержавіючої сталі. Вода в ньому швидко охолоджується. Всі смаки заварки не встигають розкритися. Часто з'являється присмак металу. Висновок: кращими є чайники з кераміки, фарфору, незважаючи на більш високу ціну.
Форма і об'єм заварювальних чайників
Комфортне використання багато в чому визначає конструкція заварника. Обсяг вираховують з урахуванням того, що одній людині потрібно 200-450 мл рідини. Якщо передбачається розведення заварки водою, підійде невелика посуд, в іншому випадку - потрібно ємність з максимальним об'ємом. Виходячи з форми, існують такі види:
класичні;
френч-преси;
гунфу;
електричні.
До перших відносяться чайники традиційні - «пузаті», як в колекції Artisan від Ariane. У них найкращим чином розкривається чайний лист, його аромат, смак. Напій, завдяки округлої геометрії, довше залишається теплим.
Френч-пресс - зручний прилад. Конструкційно складається з преса, укладеного в скляну колбу і ручки з пластика або металу. Поршень дозволяє «вичавити» максимум з заварки, фільтр у вигляді сита не дає листочків потрапляти в чашку.
Гунфу також оснащений скляною колбою, розділеної на 2 відсіку. У верхньому - чай в сухому вигляді заливають окропом. Пройде певний час, відкриється клапан і готовий напій піде в нижній відсік, а звідти в чашку.
Електричний прилад часто служить як в якості посудини для кип'ятіння води, так і заварника. Такий інтенсивний нагрів підходить не для всіх сортів чаю.