Корисна і здорова їжа — це основа міцного здоров'я, однак, при приготуванні необхідно пам'ятати не тільки про якість продуктів, але й про посуд для приготування. Перед кожною господинею стоїть складне завдання, окрім форми, розміру, призначення та вартості, необхідно пам'ятати про матеріал продукції, і як він може вплинути на здоров'я.
Не весь кухонний посуд універсальний, кожен матеріал має свої характеристики, тому щоб вибрати безпечний посуд, потрібно врахувати безліч нюансів.
Посуд з нержавіючої сталі
Нержавіюча каструля обов'язково знайдеться на кожній кухні, це красиві та блискучі вироби, зі своїми перевагами:
- Довговічність -прилади стійкі до окислення, дуже міцні, при правильному догляді можуть служити не одне десятиліття.
- Практичність – завдяки гладкості поверхні, нержавіючі сковорідки та каструлі прості в догляді, довго зберігають свій первісний вигляд.
Для забезпечення нержавіючих властивостей, до складу деяких предметів входить нікель, що у великих кількостях може завдати шкоди здоров'ю людини, викликавши алергію. Тому зберігати приготовану їжу в такому посуді не бажано, а краще вибирати вироби з маркуванням «без нікелю». Найбезпечнішими для здоров'я вважаються вироби, виготовлені зі сталі з маркуванням 18/10. Важливим показником якісного нержавіючого посуду є також товщина сталі та наявність потовщеного дна від 3 мм.
Емальовані види посуду
- Безпека – не вступає в реакцію з харчовими кислотами та лугами, завдяки чому в їжу не потрапляють шкідливі сполуки.
- Можливість зберігання –приготовлену їжу можна спокійно залишати в холодильнику, вона не зіпсується і не просочиться запахом металу.
- Простота в догляді – вироби мають гладку поверхню, легко миються, як вручну, так і в посудомийній машині.
- Довговічність –при збереженні цілісності виробів, може служити довгий термін.
- Яскравий дизайн –емальовані вироби часто прикрашені ефектним розписом.
З урахуванням усіх переваг, даний посуд є досить недорогим і доступним для всіх. Але при її експлуатації, потрібно знати кілька особливостей. При появі будь-якої деформації внутрішнього покриття або появі сколу до металу, потрібно відразу позбавлятися від такої каструлі. Тому що їжа буде вступати безпосередньо в контакт з металом, і вбирати шкідливі сполуки. З цієї ж причини не можна допускати нагрівання порожнього посуду на вогні, це сприяє появі тріщин, в яких також відбуватиметься хімічна реакція їжі з металом.
Посуд з алюмінію
Дана продукція має ряд своїх переваг і недоліків. Окрім доступності, алюмінієва каструля має малу вагу, в ній швидко закипає вода, майже не пригорає їжа. Багато хто вважає, що алюмінієвий посуд, вступаючи в реакцію з їжею, несе велику шкоду здоров'ю, може викликати серйозні захворювання. Але при правильному догляді та дотриманні всіх правил, користування такими виробами не завдасть жодної шкоди, а доведе свою зручність.
У ній добре варити каші, але не рекомендується використовувати для варіння гострих і кислих страв, оскільки кислоти та луги при нагріванні руйнують алюміній і потрапляють в їжу. Зберігати зварену їжу в такій каструлі, також не рекомендується.
Краще купувати литий алюмінієвий посуд для кухні, він більш довговічний, але важчий і дорожчий.
Для забезпечення безпеки та практичності таких кухонних виробів, іноді алюміній поміщають у нержавіючу сталь або інший міцний метал, тим самим зберігаючи всі його теплопровідні якості.
Скляний посуд
Головна перевага посуду зі скла, це її гігієнічність і універсальність. Скляну каструлю можна використовувати в духовій шафі при приготуванні, в мікрохвильовій печі для розігріву, а в холодильній або морозильній камері для зберігання їжі. Це досить міцні вироби, стійкі до низьких і високих температур.
Скляний посуд не іржавіє, не вбирає сторонні запахи, завдяки її прозорості можна легко контролювати процес приготування кулінарних шедеврів. Це ефектний посуд обов'язково знайде своє застосування на кухні, але при її експлуатації слід не нехтувати наступними нюансами:
- Скло – це крихкий матеріал, який може не витримати сильних ударів або інших механічних впливів. При виникненні тріщини або сколів виріб далі використовувати не можна.
- Незважаючи на всю універсальність, їй не можна користуватися на відкритому вогні або варильній поверхні, за винятком застосування розсікача полум'я.
- Через особливі властивості матеріалу, скляні кухонні предмети мають погану провідність тепла, нерівномірний прогрів може сприяти утворенню тріщин.
- Поміщаючи скляну каструлю або іншу ємність у піч або мікрохвильовку, переконайтеся, що її поверхня повністю суха.
Також при використанні скляних приладів необхідно виключати перепади температурного режиму, не поміщати в розігрітий посуд холодні продукти або холодну воду.
Чавунний посуд
Чавунні сковорідки та каструлі — це найперевіреніший посуд, переданий з покоління в покоління, як сімейна реліквія. До головних переваг чавуну можна віднести:
- довговічність і практичність;
- стійкість до деформації та різких перепадів температур;
- надання їжі високих смакових якостей;
У магазинах чавунний посуд може бути представлений, з покриттям і без нього. Як покриття може виступати звичайна емаль білого, бежевого кольору або спеціальна – чорного кольору.
Основними недоліками вважаються:
- велика вага;
- можливість виникнення іржі;
- вбирання запахів їжі, при довгому зберіганні.
Але при правильному догляді та врахуванні всіх особливостей чавуну, вироби будуть радувати господиню, приносячи користь на кухні довгий час.
Силіконовий посуд
Практичний і сучасний силікон завоював свою популярність завдяки своїм особливим якостям, різноманіттям форм, кольору та невисокою ціною. Головною перевагою силіконового посуду є антипригарна властивість, зручність і простота у використанні.
Процес виробництва харчового силікону досить складний і трудомісткий, де матеріал витримує температури до 500ºС, тому силіконовий посуд спокійно використовують при приготуванні їжі в духових печах або гарячій сковорідці. Її легко мити, можна поміщати в посудомийну машину.
Якісна силіконова продукція є повністю безпечною, без вмісту токсинів. Єдиною загрозою можуть бути фарби, що використовуються при її виготовленні. Тут дуже важливо не економити і вибирати перевірених виробників, з гарантією високої якості.



















