На сьогоднішній день можна зустріти ложки і виделки з абсолютно різних матеріалів, але найбільшою популярністю користуються столові прибори з нержавіючої сталі.
Ці вироби мають масу переваг і привабливий зовнішній вигляд. Однак навіть при рідкісному використанні приборів з нержавійки, можна зіткнутися з проблемою утворення темного нальоту і втратою їхнього чудового вигляду. Для того щоб уникнути всі ці неприємності і повернути блиск своїй кухонній утварі, достатньо скористатися основними порадами по догляду за посудом.
Методи очищення столових приборів
Почистити столові прибори з нержавіючої сталі в домашніх умовах досить просто, для цього можна скористатися як спеціальними чистячими засобами, так і тим, що є під рукою в кухонній шафі. Фахівці також рекомендують скористатися наступними способами очищення:
- Кип'ятіння в рідині з солі та соди – для цього достатньо в кількох літрах води розмішати столову ложку солі та соди. Кип'ятити вироби необхідно не більше півгодини, потім їх потрібно ретельно сполоснути і витерти насухо.
- Чистка столових приборів розчином оцту – занурте м'яку губку або ганчірочку на кілька хвилин в оцет і протріть нею всі вироби.
- Кип'ятіння в картопляному відварі – це досить старовинний спосіб, яким користувалися ще наші бабусі. Зараз же додатково можна застосовувати картопляний крохмаль, протираючи ним прокип'ячені приналежності.
- Використання хімічних засобів – практично в будь-якому господарському магазині можна знайти спеціальні пасти, гелі, порошки і спреї, які зможуть не тільки швидко очистити столові прибори, але також відполірувати і легко усунути дрібні подряпини.
Незважаючи на результативність всіх прийомів чистки столових приборів, варто пам'ятати, що своєчасний і дбайливий догляд за кухонними приналежностями значно продовжить їхній термін служби.
Догляд і зберігання приборів з нержавійки
Для того щоб ваша кухонна утвар якнайдовше зберігала свій приємний зовнішній вигляд, необхідно відразу відмивати столові предмети після споживання їжі, не допускаючи засихання її залишків. Якщо ж частинки їжі все ж засохли, перш ніж мити прибор, замочіть всі предмети в мильному розчині, що зможе запобігти утворенню подряпин.
Використовувати краще м'які губки і ганчірочки, виключивши щіточки з металу. Щоб на предметах не залишалося розводів після миючих засобів або засохлих крапель води, після миття всі вироби необхідно витирати до повної сухості, використовуючи рушник або паперові серветки.
Цей посуд також можна мити в посудомийній машині, однак на виробах низької якості з часом може утворитися іржа. Зберігати кухонні предмети краще в сухому і закритому місці.