Власний домашній бар з добре підібраною колекцією алкоголю — це престижно. Тим, хто часто збирає у себе гостей, він просто необхідний. Для його облаштування не обов'язково мати великі апартаменти і багато грошей.
За допомогою бару можна в будь-якому просторі створити окрему зону відпочинку. Грамотне оформлення зробить цю частину приміщення дуже оригінальною і стильною. Щоб задум увінчався успіхом, необхідно знати, які інструменти потрібно придбати, як правильно вибрати сиропи для коктейлів і базовий алкоголь.
Основні барні інструменти
Підбирати барні інструменти та інвентар слід відповідально. Якість приготованих напоїв часто залежить від їх властивостей. Добре, коли все це виконано в одному стилі, поєднується з інтер'єром дому. Якщо задумано виконати бар в якомусь одному тематичному напрямку, то всі елементи в його оформленні повинні відповідати цій ідеї.
До основних барних інструментів належать:
- шейкер;
- джигер;
- стрейнер;
- барна ложка.
Головною складовою барного інвентарю є шейкер. У ньому готують коктейлі шляхом струшування інгредієнтів. Для домашнього бару цілком підійде прилад невеликого розміру з вбудованим фільтром — коблер. З ним легко впоратися однією рукою навіть не маючи досвіду.
Великий шейкер барний на 800 мл, званий бостонським, використовують професіонали. Він збирається швидше, є прозорий стакан, що зводить до мінімуму помилки при змішуванні. Його не заклинює, оскільки конструкція вкрай проста.
У процесі приготування коктейлів не обійтися без джигера. Він дозволяє точно відміряти порцію напою. Об'єм барного інструменту знаходиться в межах від 0,5 до 2 унцій. Джигери, об'єм яких вимірюється в метричній системі, мають стандартний об'єм 40, 50, 60 мл. Зустрічаються мірні стаканчики з вимірювальною шкалою в см.
Фільтр потрібен для отримання коктейлів однорідних за консистенцією, затримання льоду в шейкері. Найбільш зручним є стрейнер з пружинкою, що забезпечує щільне прилягання до ємностей різного діаметра. Більш ефектно виглядають стрейнери безпружинні, хоча вони менш практичні.
Важлива для комплектації бару дрібна утвар, зокрема, барна ложка, мадлер, штопор. У ложки для бару довга ручка, що дозволяє виконувати змішування у високих стаканах. Основа у неї, частіше за все, плоска, а рукоять спіралеподібна. Мадлер — товкушка з зубчиками, використовують, якщо потрібно давити ягоди, фрукти, зелень.
Потрібні також келихи трьох видів:
- високі хайболи для тропічних коктейлів, газованих фіззів;
- товстостінні рокси для олд-фешнд, негроні;
- V-подібні на ніжках, призначені для мартіні, манхеттен.
Для зняття проб знадобляться чарки для лікеру. По них можна розлити порцію коктейлю одразу для кількох осіб.
Базовий алкоголь для бару
- віскі шотландський, американський;
- ром золотий, світлий, темний;
- горілка, джин;
- вермут червоний італійський, сухий французький;
- херес або порто;
- абсент;
- лікер апельсиновий;
- вино ігристе просекко;
- настоянка гірка — кампарі, фернет, апероль.
Все це необхідно для приготування класичних коктейлів.
Барні закуски
Існують певні страви, що вважаються ідеальними барними закусками. Перш за все, до них належать солоні горішки, риба в клярі або паніровці, сухарики, чіпси, сир, м'ясо, курячі палички. Добре підходять рулети в лаваші, канапе, бутерброди, креветки, тарталетки, різні копченості.
Рецепти таких закусок бувають простими і складними. Другі довше готувати, але виходить безсумнівно смачніше. До них належать запечені в духовці курячі крильця, сирні кульки з ніжною начинкою всередині, цибулеві кільця фрі, часникові грінки.
Інтернет-магазин BARYTON має великий асортимент барного інвентарю. Крім основних інструментів тут є відра для льоду, шампанського, ситечка, стрейнери, чаші для шампанського, багато іншого.



















