Кожен з нас знайомий з такою знаменитою гарячою закускою, як жульєн, однак не всі знають, що таке кокотниця і для чого вона служить. Цей жаростійкий посуд являє собою невелику ємність з високими стінками, з однією довгою або двома короткими ручками.
З'явилася вона ще багато років тому у Франції, і спочатку використовувалася для приготування різних страв з овочів, що допомагало навіть після термічної обробки зберегти всю їх користь і вишуканий зовнішній вигляд. З часом овочеві рецепти стали доповнюватися іншими інгредієнтами, поступово трансформуючись у знаменитий рецепт жульєна.
Головна перевага цього виду посуду — це те, що вона використовується не тільки для приготування, але й для сервірування столу. Окрім цього можна виділити такі переваги, як:
- Зручність використання. Завдяки довгій ручці каструльку просто і швидко можна дістати з духовки або зняти з вогню, не завдаючи жодної шкоди своєму здоров'ю.
- Збереження тепла. Кокотниця є порційною формою, тому їжа, приготована в ній, не викладається на тарілку, відповідно довше зберігається теплою.
- Приготування без олії. Така можливість робить їжу корисною, зберігаючи всі вітаміни та інші корисні елементи.
- Утримання вологи. Спеціальні виступи на кришці дозволяють знизити випаровування вологи і зберегти її в їжі, внаслідок чого страва виходить соковитою і менш калорійною.
- Простий догляд і зберігання. Посуд легко миється вручну або посудомийною машиною, а завдяки мініатюрним розмірам і формам, вона не займає багато місця на кухні.
Продукти в кокотниці готуються набагато швидше і простіше, ніж у стандартних каструлях і сковорідках. Для того щоб цей кухонний посуд був зручним і служив вам довго, необхідно звернути увагу на форму і матеріал її виготовлення.
Форма і матеріал виготовлення кокотниць
Незалежно від виду матеріалу, весь посуд повинен бути міцним і жаростійким, їжа в ньому не повинна пригорати або прилипати до дна. Матеріал ємності не повинен вбирати запахи, щоб не перебивати і не псувати смак наступної приготованої страви.
На сьогоднішній день кокотниці для жульєна виробляються з найрізноманітніших матеріалів, кожен з яких має свої переваги і достоїнства:
- Нержавіюча сталь – відрізняється високою надійністю, міцністю і стійкістю до високих температур, однак не підходить для використання в мікрохвильовій печі.
- Кераміка – має універсальність, такий посуд можна використовувати в будь-яких печах, вона має привабливий зовнішній вигляд, а приготована страва тривалий час залишається теплою. До недоліків керамічних кокотниць відносять те, що вона може тріснути, якщо її поставити в сильно розігріту духовку або в гарячому стані поставити на холодний або вологий рушник.
- Чавун – має універсальність, ідеально підходить для використання на високих температурах, приготована їжа в чавунних ємностях відрізняється соковитістю і високими смаковими якостями. Однак це досить важкий посуд, що може принести деякі незручності при приготуванні і подачі. Піддається корозії і погано переносить перепади температур.
- Силікон – практичний, довговічний і безпечний, але через свою гнучкість не дуже зручний при готуванні.

За своїм об'ємом каструльки можуть бути від 50 до 250 грамів, тут все залежить від особистих уподобань, однак найзручнішими вважаються найменші ємності. Крім цього, при виборі певного типу кокотниць необхідно приділити увагу зовнішньому вигляду виробу, оскільки в них не тільки готують їжу, але й подають на стіл. Найпривабливішими вважаються керамічні або порцелянові форми.
Що готують у кокотницях
Найчастіше ці ємності служать для приготування жульєна, однак не потрібно обмежувати себе лише цією стравою. Використовуйте кокотниці також для запечених овочів, омлетів, м'яса і риби. Приготована їжа в таких каструльках завжди виходить набагато смачнішою і кориснішою. Багато хто віддає перевагу готувати в кокотницях такі десерти, як сирні запіканки і пудинги.
Щоб урізноманітнити свій раціон, достатньо змінювати склад компонентів і додавати різні спеції. При цьому посуд дуже зручний у використанні, значно економить час і має естетично приємний вигляд, що ідеально підходить для сервірування столу.
При виборі такого кухонного посуду варто віддавати перевагу перевіреним і відомим виробникам. Купити в Україні кокотницю, що відповідає всім необхідним вимогам, для створення смачних і корисних страв, можна на сайті нашого спеціалізованого інтернет-магазину.



















