За етикетом для других страв використовують столовий ніж, особливістю якого є заокруглений кінець і округлене лезо. Гострим він повинен бути на скільки, щоб максимум можна було нарізати смажене м'ясо. Для цього досить кута заточки в межах 55-60⁰. На першому місці безпека і збереження поверхні тарілок.
Види столових ножів
До столу сервірують декілька різновидів столових ножів. Найбільш часто застосовують прилад універсальний. За розмірами він не повинен виходити за межі діаметра закусочної тарілки. Існують і інші сервіровочні ножі, які повинні бути присутніми на столі при подачі тих чи інших страв:
рибний;
закусочний;
для масла;
десертний;
фруктовий.
Перший візуально схожий з лопаткою. Він необхідний для риби, щоб естетично відокремлювати філе від кісток. Лезо має довжину 14-30 см, заточку - 15-25⁰. Як допоміжний інструмент використовують виделку, що знаходиться в лівій руці. Прилад для масла має злегка зігнуте широке лезо. Їм зручно наносити масло рівним шаром.
Закусочний менше і тонше звичайного столового приладу. До нього додається аналогічна виделка. Призначення - закуски, холодні страви. Всі ці столові ножі купити можна в інтернет-магазині компанії BARYTON.
Десертний завжди викладають в парі з десертною виделкою. Він невеликий, бере участь в сервіровці, якщо на столі є торти, десерти, тістечка. Їм можна почистити яблуко, якщо на столі відсутній фруктовий ніж. Лезо заточене досить гостро.
Невеликий прилад для фруктів має злегка заокруглене лезо.Його застосовують, коли їдять салат, що складається з крупно нарізаних інгредієнтів, фрукти. Загальна довжина - 17-19 см. На стіл викладають під час зміни гарячих страв на десерти, інші ласощі. На додаток до нього покладається фруктова виделка.
Правила догляду за столовими приборами 
Кращими вважаються столові сервірувальні вироби з нержавіючої сталі. Поверхня у них гладка, на ній не скупчуються мікроби. Для збереження робочого якості і презентабельності, важливий хороший догляд.
Так як від тривалого контакту з продуктами поверхня може помутніти, мити їх треба відразу після застілля. Нержавійка потребує делікатного поводження, тому в посудомийну машину їх слід укладати в індивідуальний лоток і вибирати щадячий режим.
При наявності декоративної ручки, як у приладу з колекції Rustic бельгійського виробника Eternum, максимально прийнятна температура води - 45⁰. Металеві губки при ручному митті використовувати не можна.