Такі матеріали, як порцеляна і фаянс мають багато спільного між собою, і недосвідченій людині непросто визначити, що саме перед ним. У першу чергу необхідно розібратися, що таке фаянс, а що порцеляна.
Порцеляна – це щільний білий виріб, з якого роблять посуд, статуетки та інший декор. Вона відрізняється непроникністю і стійкістю до агресивних хімічних речовин і високих температур. Це екологічно чистий і безпечний матеріал, що має легку вагу і вишуканий зовнішній вигляд.
Фаянс має більш пористу структуру, тому вироби додатково покривають тонким шаром водонепроникної глазурі, для запобігання вбиранню вологи і запаху. З нього виготовляють облицювальну плитку, сантехніку і сервіз. Головною перевагою фаянсового посуду вважається її практичність і невисока вартість.
Фаянс і порцеляна - головні відмінності
Вихідні компоненти цих матеріалів абсолютно однакові, різниця лише в пропорціях, тому їх вважають рідними братами. Існує кілька способів, як їх відрізнити між собою:
- Постукавши по виробу. Дзвінким звуком володіє порцеляна, а більш глухий звук видає фаянс.
- Переглянути виріб на світлі. Порцеляна просвічується, фаянс – ні.
- Перевірка на дотик. При огляді дна виробу, якщо воно гладке, тобто присутня глазур, значить це фаянс. Якщо ж виріб має більш шорстку поверхню - це порцеляна.
- Цінова політика. Порцеляна значно дорожча за фаянс, тому частіше з порцеляни роблять різноманітні статуетки і сувеніри, а з фаянсу – предмети побуту.
- Термін експлуатації. З віком на фаянсі утворюються дрібні тріщинки, а порцеляна практично не змінює свій вигляд, тому вважається більш міцною і довговічною.
- Кольорова гама. Порцеляна не має якихось відтінків, вона повинна бути білою або молочного кольору, посуд з фаянсу практично завжди різнокольоровий.
Крім цього, посуд з порцеляни має більшу провідність тепла, ніж фаянс, що дозволяє зберігати температуру їжі і напоїв тривалий час.
Виробництво порцеляни, фаянсу
Порцеляна і фаянс – це різновид керамічних виробів, отриманих в результаті спікання глини з мінеральними добавками і неорганічними компонентами.
При виробництві порцеляни використовують каолін, кварц, білу глину, кісткову золу і польовий шпат. Залежно від складу, порцеляна може бути двох видів: тверда і м'яка. Основними компонентами для твердої порцеляни служать каолін і польовий шпат, з додаванням кварцу і піску. Суміш з усіма компонентами перемелюють і висушують до тістоподібної консистенції, готову масу відливають у спеціальних формах або обточують на гончарному крузі. Перед тим, як використовувати високотемпературний випал у 1500 0 , готові вироби спочатку випалюють без глазурі при температурі 700-800 0 . Тверда порцеляна більш міцна і міцна, частіше всього її використовують для санітарно-технічного обладнання.
М'яку порцеляну виготовляють з сумішей склоподібних речовин, що містять пісок, морську сіль, товчений алебастр і соду. Готові вироби випалюють при температурному режимі в 1100-1450 0 . М'яку порцеляну в основному використовують для виготовлення посуду, скульптур та іншої сувенірної продукції.
Технологія виготовлення фаянсу мало чим відрізняється від порцеляни, склад сумішей практично той самий, єдиною різницею є її співвідношення, де глина становить 85% від усього ваги. Випал виробів проводиться при 1050-1280 0 , що значно нижче, ніж для порцеляни.
Фаянс або порцеляна - що краще купити
Виходячи з основних характеристик обох матеріалів, вироби з порцеляни мають більшу міцність і довговічність. Фаянсовий посуд з часом псується, а утворювані тріщини на ньому можуть створювати сприятливе середовище для розвитку бактерій, що несе шкоду здоров'ю людини.
Тонкі і витончені порцелянові чашки, не бояться нагрівання і різких перепадів температур, мають високу зносостійкість. Такий посуд стане прикрасою будь-якого столу, привносячи особливу урочисту атмосферу.
Порцеляновий посуд завжди дорожчий за фаянс, тому і використовується рідше, однак за можливості, краще придбати саме порцеляну.
А заощадити і не переплатити, допоможе наш інтернет-магазин посуду, де представлений величезний асортимент різноманітних виробів, у тому числі найкраща порцеляна в Україні.